وقتی میگوییم انواع کلاه برداری اینستاگرامی یعنی کلاه برداران خلاقیت خود را به کار بستهاند و کاربران میلیونی را هدف حمله خود قرار دادهاند و بیش از یک راه برای فریب کاربرانی که با پرداخت امن آشنا نیستند به کار بستهاند. ولی معنی آن، این نیست که ما هم بیکار نشستهایم تا آنها هر کاری که دوست دارند انجام دهند!

پس بیایید با هم ببینیم انواع کلاهبرداری اینستاگرامی چیست و چطور میتوانیم کلاهبرداران را سر جای خود بنشانیم و به یک همه فن حریف در مقابل آنها تبدیل شویم!
انواع کلاهبرداری اینستاگرامی با ساخت پروفایل مشابه افراد واقعی
۱. کلاهبرداری با اکانت افراد عادی
این کلاهبرداری یکی از انواع کلاهبرداری اینستاگرامی است که جدیدا «مد» شده است! در این روش کلاهبردار با استفاده از عکس پروفایل اشخاص، صفحهای در اینستاگرام میسازد و نام اکانت را طوری مشابه اکانت اصلی انتخاب میکند که تشخیص آن دشوار باشد و در نگاه اول نشود تفاوت آن را با اکانت اصلی متوجه شد. حالا این پروفایل به چه دردی میخورد؟!
او با این اکانت به دوستان و آشنایان فرد یا فالوئرهای او پیغام خصوصی یا دایرکت میدهد و میگوید به دردسر افتاده و خیلی فوری به مقداری پول نیاز دارد. او مبلغی نسبتا معقول درخواست میکند که همه قادر به پرداخت آن باشند و ادعا میکند که طی چند روز آینده این پول را برخواهد گرداند و حتی شماره کارت افراد را هم میگیرد!
از آنجا که به تعداد زیادی از آشنایان پیغام میفرستد، از بین آنها بالاخره چند نفر هستند که ارتباط عمیقتری با فرد اصلی دارند و مبلغ را پرداخت میکنند. حالا سوالی که پیش میآید این است که موقع پرداخت نام صاحب کارت مسلما با نام فردی که اکانتش شبیهسازی شده است متفاوت است، چطور افراد قانع میشوند که به شماره کارت دیگری پول بریزند؟
کلاهبردار فکر اینجا را هم کرده است و از دو راه نقشه خود را عملی میکند: ممکن است به افراد بگوید الان به کارت خودم دسترسی ندارم و به این نام واریز کنید یا ممکن است برای آنها لینکی بفرستد که حاوی آدرس درگاه جعلی باشد و آنها را طعمه فیشینگ کند.
در برخی موارد دست کلاهبردار سریع رو میشود و آن، موقعی است که یکی از آشنایان از قبل شماره کارت فرد واقعی را داشته باشد یا مثلا از کلاهبردار (که فکر میکند دوستش است!) بخواهد در یکی از پیامرسانها به او پیغام دهد یا شماره کارت را آنجا بفرستد! اینجا اگر کلاهبردار بگوید شمارهات را ندارم، لو میرود! در انتهای نوشته میگوییم چه کنید تا دست کلاهبردار رو شود!
۲. کلاهبرداری با اکانت افراد معروف

در این روش که در مراحل اول شبیه مورد اول است، فرد کلاهبردار پروفایلی شبیه به افراد مطرح جامعه مانند ورزشکاران، بازیگران، خوانندگان و… میسازد. فالوئر فیک میخرد و مدتی مشابه اکانت اصلی فعالیت میکند و بعد با گرفتن تبلیغات، درخواست پول، فروش پیج و راههای دیگر از اعتماد افراد سوءاستفاده میکند، پول میگیرد و میگریزد. به همین دلیل است که بسیاری از چهرههای مطرح، تیک آبی اینستاگرام را میگیرند و مدام اعلام میکنند که غیر این پیج، صفحه دیگری ندارند.
گاهی تشخیص پیج اصلی با دروغین سخت است ولی مثلا با چک کردن تاریخ ساخت پیج یا دیدن دوستان مشترکی که یک پیج را فالو کردهاند یا مشاهده کامنتها و… میشود به اصلی بودن پیج پی برد. یکی از فواید ویدیوی لایو یا زنده چهرههای مطرح هم شاید همین باشد.
ولی حتما این سوال را از خود بپرسید که چرا نوید محمدزاده به شما پیغام خصوصی داده است!
انواع کلاهبرداری اینستاگرامی با پیج فروشگاهی
رسیدیم به یکی از شایعترین انواع کلاهبردار اینستاگرامی! بگذریم از اینکه خیلی از فروشگاههای اینستاگرامی که کلاهبردار نیستند، خدمات ضعیفی ارائه میدهند و کارشان فرق زیادی با کلاهبرداری و از بین بردن حقوق مشتری ندارد.
کلاهبرداران با خرید پیجهای پر فالوئر یا ساخت یک اکانت با نام فروشگاه و خرید فالوئر فیک برای آن شروع میکنند به فروش اجناسی که در واقع یا وجود ندارند یا تقلبی و به اصطلاح، فیک هستند.

باز هم دو روش در اینجا به کار میگیرند:
۱. پول اجناس را میگیرند و مدتی مشتریان را به بهانههای واهی سرمیدوانند تا زمان بخرند و سر افراد بیشتری را کلاه بگذارند. آنها ادعا میکنند کالا در گمرک گیر کرده، پست تاخیر داشته، کالا را فرستاده ولی کد مرسوله را نمیدهد، کالا ناموجود شده و مدتی زمان میبرد تا دوباره تهیه شود، انبارگردانی داریم و… . در این مدت هم مشغول فروختن اجناس به افراد دیگر هستند و صدای قربانی هم به هیچ جا نمیرسد. پول را هم که همان اول با کارت به کارت پرداخت کرده و دستش جایی بند نیست.
به قسمت تراژیک ماجرا میرسیم؛ به آنجا که آنقدر پیغام دادهاید و آنقدر اعتراض کردهاید که صبر کلاهبردار تمام میشود، پولها را داخل گونی میریزد، شما را که خیلی سروصدا میکنید بلاک میکند، نهایتا صفحه را میبندد و خداحافظ! (البته بعد از مدتی با صفحه جدید به همه سلام میکند!)
۲. با فیشینگ که آشنا هستید؟ (اگر نیستید این دو روایت واقعی را بخوانید: مستندهای فیشینگ از زبان قربانیان)
فروشنده کلاهبردار در روش دوم، خریداران را برای پرداخت وجه کالا به درگاه جعلی هدایت و آنها را گرفتار فیشینگ میکند. در اینجا معمولا قربانیان فریب قیمت کم کالا را میخورند و به راحتی پرداخت را انجام میدهند ولی فقط مبلغ کالا نیست که از حسابشان کم میشود؛ کل موجودی حساب خالی میشود.
انواع کلاهبرداری اینستاگرامی با ایجاد روابط دوستانه و عاطفی

آسیب سوءاستفاده از افراد اگر فقط مالی باشد یک چیز است، اگر مالی و عاطفی باشد چند برابر است. ضربهای که به اعتماد مردم در جامعه زده میشود بسیار سختو جبران آن بسیار دشوار خواهد بود.
در این روش کلاهبرداران با جلب اعتماد افراد که معمولا جنس مخالف است، با آنها رابطه احساسی برقرار میکنند، قول ازدواج میدهند و از این طریق فریبشان میدهند تا از خودشان عکسی، ویدیویی بفرستند. حتی پیامهای عاشقانه هم میتوانند ابزاری باشند برای سوءاستفاده چون کلاهبرداران افراد را تهدید به انتشار این پیامها میکنند.
ممکن است کار به اینجا نکشد و همان وابستگی عاطفی موجب شود افراد به کلاهبرداران اعتماد کنند و برایشان پول واریز کنند ولی اگر کار به جاهای باریک بکشد، تهدیدها شروع میشوند و در واقع، اخاذی صورت میگیرد.
افراد قربانی معمولا در این مواقع به خاطر ترس از آبرو چیزی نمیگویند و شکایت نمیکنند و حتی تا مدتها در این دام گرفتار میمانند که آسیبهای مالی و عاطفیای در پی دارد.
انواع کلاهبرداری اینستاگرامی با برنده شدن جایزه در مسابقات!

برنده شدن در مسابقه به طور کلی یکی از انواع کلاهبرداری است و مختص اینستاگرام نیست ولی نوع اینستاگرامی آن بسیار شایع است چون کسب و کارهای مختلفی برای رشد و تبلیغ، مسابقه برگزار میکنند و این روشی درست برای جذب مخاطب است ولی کلاهبرداران متخصص خراب کردن هر چیز خوبی هستند.
آنها مسابقهای صوری برگزار میکنند و افرادی را برنده اعلام میکنند. از آنها میخواهند برای دریافت جایزهشان یا مثلا مابهتفاوت مبلغ برنده شدن با کالایی که قرار است به آنها داده شود، مبلغ اندکی بپردازند. پرداخت مبلغ اندک همان و افتادن در چاه فیشینگ همان. صبر کنید! برای همه اینها راهکار داریم.
انواع کلاهبرداری اینستاگرامی با پرداخت با رسید جعلی
تا اینجا اکثرا کلاهبرداران در نقش فروشنده ظاهر میشدند و قربانیان، خریدار بودند ولی در این مورد، برعکس است و فروشندگان هستند که قربانی کلاهبرداری میشوند و کلاهبردار خود را خریدار جا میزند.
این اتفاق در مواقعی پیش میآید که فروشنده اینستاگرامی، برای دریافت مبلغ کالا از روش کارت به کارت استفاده میکند. خریدار کلاهبردار، با اپلیکیشنهای رسیدساز، رسید واریز را جعل میکند و برای فروشنده میفرستد. تشخیص جعلی بودن رسید، برای بیشتر افراد کار سختی است. پس فروشنده، از همه جا بیخبر کالا را مجانی برای خریدار بینام و نشان میفرستد.
حالا برویم سراغ راهکارها برای مقابله با انواع کلاهبرداری اینستاگرامی.
راهکارهای مقابله با انواع کلاهبرداری اینستاگرامی چیست؟

راهکار کلاهبرداری با اکانت افراد عادی
بهتر است اکانت خود را در حالت خصوصی یا پرایوت قرار دهید. اگر صفحهتان عمومی است بهتر است در گروههای خانوادگی و دوستانه درباره این نوع کلاهبرداری اطلاع رسانی کنید و بگویید اگر از سمت شما چنین درخواستی مطرح شد حتما با پیامک یا تلفنی به شما اطلاع دهند. میتوانید این را در خود اینستاگرامتان هم چند وقت یک بار منتشر و اعلام کنید تا نهتنها خودتان، بلکه اطرافیانتان را هم ایمن کنید. اگر با چنین مواردی برخورد کردید حتما به پلیس فتا گزارش دهید.
راهکار کلاهبرداری با اکانت افراد معروف
اگر قصد تبلیغات دارید حتما از روشهای مطمئن استفاده کنید. چند بار صفحه فرد مورد نظر را چک کنید، اسامی مختلف را جستوجو کنید تا حتما اکانت اصلی را پیدا کنید. شک کنید که چرا پیغامی از طرف افراد مشهور دریافت کردهاید! در صورت برخورد با چنین مواردی حتما شکایت کنید ولی قبل از آن از پیامها، رسیدها و… عکس بگیرید و ذخیره کنید. پیج تقلبی را به اینستاگرام ریپورت یا گزارش کنید و از بقیه هم بخواهید تا در بسته شدن آن صفحه به شما کمک کنند.
راهکار کلاهبرداری با پیج فروشگاه اینستاگرامی
برای خرید از فروشگاههای اینستاگرامی حتما از اعتبار آن مطمئن شوید. بهترین راه برای خرید امن از اینستاگرام سپارکس است که روش آن را در این مطلب به طور مفصل توضیح دادهایم. حتما بخوانید.
راهکار کلاهبرداری با ایجاد روابط دوستانه و عاطفی
به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی عکسهای خصوصی خود را برای دیگران نفرستید. ولی اگر این اتفاق برای شما افتاد و درگیر اخاذی شدید نترسید، ترس شما عامل قوی شدن کلاهبردارهاست. آنها شما را تحت فشار روانی میگذارند تا به خواستههایشان تن در دهید ولی آنها بیشتر میترسند چون متهم اصلی آنها هستند نه شما.
شما اشتباه کردهاید ولی آنها مجرم هستند. پس شکایت کنید. به افراد مطمئن و امین خود ماجرا را بگویید و کمک بگیرید. جرم اخاذی و تهدید و ارعاب جرم سنگینی است پس نترسید و شکایت کنید.
راهکار کلاهبرداری با برنده شدن جایزه در مسابقات اینستاگرامی
اول از همه ببینید آیا در مسابقهای شرکت کردهاید یا نه! اگر شرکت کردهاید چرا باید پول بدهید؟ شما برای برنده شدن هزینهای ندادهاید پس میتوانید به راحتی از خیر آن بگذرید. اگر کسی میخواهد به شما جایزهای بدهد، خب بدهد! چرا شما باید پول بپردازید؟ آن هم با روشی آنها پیش پای شما میگذارند. زیر بار نروید و از آنها شکایت کنید. به بقیه هم اطلاع بدهید تا در این دام نیفتند.
راهکار کلاهبرداری با پرداخت با رسید جعلی
فروشنده عزیز، کارت به کارت کردن اصلا روش مطمئنی برای دریافت وجه کالا نیست. از درگاههای مطمئن و رسمی برای دریافت مبلغ استفاده کنید تا هم خودتان و هم خریدار ایمن شود. بعد از هر دریافتی، حتما حساب خود را چک کنید، سرویس پیامک بانک را فعال کنید و به رسیدی که از سمت خریدار دریافت میکنید توجه کنید. نشانههایی وجود دارد که میتوانید جعلی یا اصلی بودن رسید را تشخیص دهید.
در این مطلب مفصل درباره تشخیص رسید جعلی توضیح دادهایم.
سپارکس برای حفظ ایمنی شما در خرید و فروش اینترنتی تلاش میکند. با سپارکس همراه باشید.