در دوی ماراتن خرید و فروش، کسی برنده است که بیشتر خودش را با فضای امروز کسب و کار وفق دهد. کسب و کار امروز، دیگر داشتن یک دهنه مغازه در پستوی بازار نیست؛ اینکه بنشینی تا مشتری به سراغ تو بیاید! به همین دلیل صاحبان مشاغل به دنبال این هستند که در دنیای آنلاین سهمی برای خود داشته باشند و از بسترهای این فضا مانند وبسایت و شبکههای اجتماعی و پرداخت امن بیشترین بهره را ببرند.

در ایران برای فعالیت رسمی و قانونی در این عرصه و داشتن خرید و فروش اینترنتی باید مجوز فروشگاه اینترنتی داشت. دریافت این مجوز مراحلی دارد. این بلاگ پست سپارکس شما را برای گرفتن مجوز فروشگاه اینترنتی راهنمایی میکند و به شما میگوید آیا اصلا نیاز به فروشگاه اینترنتی دارید یا نه؟
گرفتن مجوز فعالیت از نهادهای صنفی

کسب و کارهای بزرگی که به دنبال مجوز فروشگاه اینترنتی هستند باید در ابتدا مجوز یا پروانه فعالیت داشته باشند. مثلا اگر در حوزه مواد خوراکی فعالیت میکنند باید از سازمان غذا و دارو مجوز فروش داشته باشند. اگر حوزه فعالیت فروشگاه به اصناف مربوط میشود لازم است مجوز فعالیت را از صنف مربوط دریافت کنند. ولی اگر کار شما مربوط به طراحی قالب سایت یا معرفی مکانهای دیدنی ایران است و به نوعی، خبری محسوب میشود نیازی به گرفتن مجوز از جایی ندارید و میتوانید وبسایت داشته باشید.
اگر قصد «فروش» محصولی را به صورت آنلاین دارید میتوانید برای کسب و کارتان وبسایت راه اندازی کنید و بخش فروش اینترنتی را هم به فروش آفلاین یا حضوری بیفزایید. توجه داشته باشید که نوع کسب و کار شما باید قابلیت ارائه در بستر سایت را داشته باشد مثلا خرید و فروش خانه و املاک نمیتواند از طریق درگاه یک وبسایت انجام شود. شما در وبسایت فقط میتوانید ویترینی برای ارائه تصاویر و اطلاعات مربوط به املاک داشته باشید. ولی کسب و کاری مانند خرید و فروش پوشاک یا لوازم برقی میتواند از طریق وبسایت انجام شود.
راه اندازی وبسایت برای کسب و کار
آیا برای راهاندازی وبسایت نیاز به مجوز دارم؟
برای راه اندازی وبسایت به خودی خود نیازی به دریافت مجوز نیست. شما دامنه سایت را با توجه به نام فروشگاه یا برندتان میخرید و ثبت میکنید، مراحل فنی دیگر مانند خرید هاست و طراحی قالب و بارگذاری محتوای وبسایت را هم به اهلش میسپرید و سایت را راه میاندازید.
حالا شما وبسایتی دارید که به عنوان ویترین برای شما عمل میکند. کاربران با مراجعه به سایت شما با نحوه فعالیت و محصولاتتان آشنا میشوند اما هنوز نمیتوانند از سایت شما به صورت آنلاین خرید کنند و پولی انتقال دهند. صرفا میتوانند با شماره تماسی که در سایت قرار دادهاید تماس بگیرند و سفارش دهند یا حضوری به فروشگاه شما مراجعه کنند.
برای اینکه بتوانید از طریق وبسایتتان خرید و فروش کنید نیاز به درگاه پرداخت یا اینماد دارید. گرفتن این درگاه هم نیاز به مجوز دارد.
مجوز فروشگاه اینترنتی و درگاه پرداخت

درگاه پرداخت به چه کار میآید؟
چیزی که وبسایت شما را از یک وبسایت معمولی متمایز میکند، درگاه پرداخت است. برای اینکه اجازه خرید و فروش از طریق وبسایتتان داشته باشید باید از درگاه پرداخت استفاده کنید. این درگاه پرداخت را یا میتوانید خودتان داشته باشید که به آن درگاه پرداخت مستقیم میگویند یا از درگاه واسط استفاده کنید.
درگاه پرداخت مستقیم چیست: برای اینکه مشتریهای شما بتوانند به طور مستقیم از وبسایت شما خرید کنند و پول مستقیما به حساب شما وارد شود، نیاز به گرفتن درگاه پرداخت از یکی از بانکهای رسمی کشور دارید. برای اینکه این درگاه را بگیرید اول باید برای اینماد یا نماد اعتماد الکترونیکی اقدام کنید. اینماد یک نشان معتبر و الزامی برای فروشگاههای اینترنتی است که کار فروش محصولاتشان را از طریق آنلاین انجام میدهند. این نشان را باید با مراجعه به سایت اینماد و پر کردن فرم ثبت نام دریافت کنید.
مراحل گرفتن اینماد و به طور کل مجوزهایی از این دست که دولتی هستند، دشواریهای خاص خود را دارد. از بروکراسی اداری گرفته تا دریافت سوء پیشینه و رفتن از این اداره به اداره دیگر برای یک امضا و هفتخوانی که باید طی کرد. به همین دلیل خیلی از کسب و کارها وقت و انرژی خود را روی اولویتهای دیگر میگذارند و از مزایای درگاههای داد و ستد ایمن استفاده میکنند که به مراتب هزینه و دردسر کمتری دارد.
پیشنهاد میکنیم حتما مطلب مربوط به اینماد چیست را بخوانید.
پس از عبور از مراحل گرفتن اینماد، وقتی اینماد را گرفتید، لینک درگاه بانک را در سایت قرار میدهید تا از آن طریق خریداران پول را به حساب شما واریز کنند. مزیت درگاه پرداخت مستقیم این است که با هر تراکنش، از شما و خریدار کارمزدی کم نمیشود. در عین حال پول مستقیم و همان روز به حساب شما مینشیند.
اینماد برای کسب و کارهای آنلاینی مناسب است که تراکنش مالی زیادی دارند. برای کسب و کارهای کوچکتر یا مثلا در بستر اینستاگرام یا تلگرام بهصرفه نیست که حتما درگاه پرداخت داشته باشند. بهخصوص اینکه کار ورود اطلاعات در سایت و بهروز کردن آن، موجود یا ناموجود کردن کالاها، تمدید اینماد و… کار وقتگیر و مستلزم صرف هزینه، وقت و انرژی زیادی است.

درگاه پرداخت واسط چیست: اگر به هر دلیلی نتوانید یا نخواهید درگاه پرداخت مستقیم داشته باشید میتوانید تراکنشهای سایتتان را از طریق درگاه پرداخت سایت دیگری انجام دهید. در این حالت، وقتی خریدار روی گزینه پرداخت، کلیک میکند و به صفحه پرداخت شاپرک هدایت میشود، به جای نام شرکت شما، نام آن شرکت واسط میآید و پول به حساب آن شرکت منتقل میشود.
مزیت درگاه واسط این است که دیگر نیازی به اینماد و طی کردن پروسه دریافت آن ندارید. طی چند ساعت میتوانید به یکی از شرکتهای مرتبط، درخواست درگاه واسط بدهید و آن را دریافت کنید. برای کسب و کارهایی که تراکنش مالی زیادی از طریق آنلاین ندارند درگاه پرداخت واسط مناسب است. اما عیب این درگاه، کسر کارمزد از شما به عنوان فروشنده و همچنین از خریدار است. مبلغ این کارمزد با توجه به نوع تراکنش و مبلغ معامله، متفاوت است. عیب دیگر، زمان واریز پول از سمت شرکت واسط به حساب شماست. این زمان، بسته به نوع شرکت واسط متفاوت است و از چند ساعت تا چند روز کاری متغیر است.
اگر به مدت کوتاه یا تعداد کم قصد فروش محصول یا کالا دارید، پرداخت واسط به شما کمک میکند ولی اگر مثلا فروشنده یا تولید کننده زیورآلات هستید و در اینستاگرام محصولاتتان را نمایش میدهید و میفروشید، استفاده از درگاه واسط برای شما سود زیادی ندارد. چون هم پول دیر به دستتان میرسد و هم کارمزد از آن کم میشود.
درباره سامانه دادوستد ایمن سپارکس بیشتر بدانید.
شرایط گرفتن مجوز فروشگاه اینترنتی
اگر شما تا اینجای کار تمام شرایط مجوز فروشگاه اینترنتی را دارید، یعنی:
- یک سایت با دامنه مناسب و مرتبط با حوزه کسب و کارتان راه انداختهاید؛
- شرایط خرید و فروش اینترنتی را با درگاه واسط یا مستقیم برای خریدار فراهم کردهاید؛
- در صورتی که درگاه مستقیم گرفتهاید، دارای نشان مهم و معتبر اینماد هستید؛
- مشخصات و هویت حقیقی و حقوقی شما ثبت شده و برای مشتریان قابل دسترسی است؛
- حساب بانکی رسمی در یکی از بانکهای معتبر کشور دارید.
میتوانید در فضای اینترنت، داد و ستد پولی داشته باشید و از طریق وبسایت، برند و محصول خود را عرضه کنید و بفروشید.
با گسترش کار و بزرگ شدن کسب و کارتان در هر زمینهای که هست بهتر است برای گرفتن مجوز از اصناف یا ارگانهای مرتبط نیز اقدام کنید. مثلا اگر در حوزه نشر فعال هستید باید از مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال مجوز فعالیت بگیرید و… .
چرا مجوز فروشگاه اینترنتی مهم است؟

- داشتن مجوز این اطمینان را به مشتری میدهد که خریدش قابل پیگیری و کاملا از مجرای قانونی است. مسلما خریداران بین یک فروشگاه بیمجوز و فروشگاهی که اینماد یا مجوز فعالیت دارد یا از درگاه امن سامانهای ایمن استفاده میکند، دومی را انتخاب میکنند. همین امر به نفع فروشندگان هم هست چون تعداد ورودیها به سایت و به تبع تعداد تراکنشها و خریدها افزایش مییابد.
- وقتی شما اینماد داشته باشید یعنی شرایط و ضوابطی را در پی گرفته و پذیرفتهاید که طبق آن، مشتری دارای حقوق قانونی مانند پیگیری شکایت، تعویض کالا یا استرداد پول خواهد بود و همین، شما را از یک وبسایت عادی به وبسایتی حرفهای و پاسخگو تبدیل میکند. همینطور اگر از سرویسی که دارای اینماد است استفاده کنید انگار خودتان اینماد دارید و در واقع از مزایای اینماد بدون صرف وقت بهره میبرید.
- داشتن اینماد یعنی خریدار و مراجعان سایت شما (یا سایت داد و ستد ایمنی که از آن استفاده میکنید) این اطمینان را دارند که طعمه کلاهبرداری اینترنتی نمیشوند چون از طرف دولت روی آن سایت نظارت وجود دارد و تمام مشخصات شما و شرکت شما ثبت شده و قابل دسترسی در صورت شکایت است.
- داشتن یا استفاده از یک فروشگاه اینترنتی با مجوز، وجهه خوبی برای کسب و کار شما دارد. حتی اگر در خرید و فروش حضوری موفق هستید، داشتن یک وبسایت برای خرید و فروش آنلاین یا استفاده از درگاه یک سامانه داد و ستد ایمن، آن هم با مجوز فعالیت و درگاه پرداخت و اینماد، به قول معروف کلاس کاری شما را بالا میبرد و در این فضای رقابتی حرفی برای گفتن خواهید داشت.
حالا که با روند دریافت مجوز فروشگاه اینترنتی آشنا شدید میتوانید راحتتر درباره داشتن وبسایت خرید و فروش آنلاین تصمیم بگیرید. چه خودتان درگاه پرداخت داشته باشید و چه از درگاه سامانه داد و ستد ایمن استفاده کنید، پا در دنیای بینهایت خرید و فروش اینترنتی گذاشتهاید. به این دنیا خوش آمدید!